Elementy „teologii ciała” w myśli św. Hieronima na podstawiejego korespondencji - Gburek, Andrzej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Artykuł dotyczy antropologii Hieronima, co wynika z jego korespondencji. Autor reprezentuje elementy współczesnej teologii ciała, które można odnaleźć we wnętrzu św. Hieronima bezpośredniego odniesienia do ciała człowieka, jego natury, formy psychofizycznej i seksualności. On wskazuje na funkcję ciała i jego przeznaczenie zarówno w wymiarze życia ziemskiego, jak i w wieczności. Autor analizujący treść listów reprezentuje opinię Hieronima as przeciwko człowiekowi będącemu jednością dwóch żywiołów: cielesnego i duchowego. Między ciałem a duszą istnieją różnego rodzaju napięcia i kryzysy, które jednak powinny przyczynić się do osiągnięcia celu harmonii w człowieku, która swoje apogeum osiąga w Chrystusie, który jest Pełnią.