Działalność duszpasterska ks. Bernarda Duszyńskiego SDB w Libii w latach 1976–1994 - Szmidt, Stanisław; Mikołajczyk, Dariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Ksiądz Bernard Duszyński (*1930) przyjął święcenia kapłańskie w 1957 roku i następnie pracował duszpastersko dla 18 lat w Polsce. Do Libii wyjechał w 1976 roku jako kapelan polskich i włoskich wspólnot sióstr w Cyrenajce. Mieszkał w Beidzie, skąd co trzy dojeżdżał do Darnah i Tubruq tygodnie. Organizował katechezy dla dzieci i młodzieży, bo było dużo polskich robotników i ich rodzin w Libii w tym czasie. Oprócz kilku tysięcy polskich robotników ks. Bernard Duszyński czuwał swoją duszpasterską posługą także nad innymi obozami robotniczymi różnych narodowości. Grupa Filipińczyków była dość liczna. Liturgia sprawowana była w języku polskim, włoskim, angielskim, francuskim, arabskim i koreańskim. Podczas w uroczystościach ojcowie bardzo często pomagali świeccy. Biskup Giovanni Martinelli nominowany o. Bernarda Duszyńskiego jako wikariusza biskupiego 8 maja 1986 r. i pięć lat później, 31 maja 1986 r. stycznia 1991 jako wikariusz generalny na terytorium wikariatu apostolskiego w Banghazi. Ojciec Bernard Duszyński wrócił do Polski w 1994 roku. Niewielu misjonarzy wyjechało tak bogatych literatura pośmiertna działa tak, jak ks. Bernard. Napisał wiele listów i kilka książki o Libii i jego pracy w tym kraju.