Historia Salezjańskiej Inspektorii pw. św. Jacka z siedzibą w Krakowie (1979-2004) - Krawiec, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Rok 2004 to 25. rocznica powstania Salezjańskiej Inspektorii św. Jacka w Krakowie. Niniejszy artykuł przedstawia zarys historii województwa. Opisuje pracę wykonywaną przez prowincjałów i rad prowincjalnych, rozwój duszpasterstwa parafialnego i szkół salezjańskich. W tym artykule znajdziemy również krótką historię salezjańskich wspólnot formacyjnych w Prowincji Krakowskiej, a także opis głównych salezjańskich ruchów młodzieżowych, które obecnie działają w granicach prowincji. Ostatnia część artykułu poświęcona jest oddaniu hołdu zasłużonym braci, którzy należeli do prowincji i zmarli w ciągu ostatnich 25 lat