Kult polskich świętych w heraldyce samorządowej - Gołdyn, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Kult polskich świętych przybiera różne formy. Jeden z nich znajduje odzwierciedlenie w wizerunkach świętych na niektórych herbach miejskich. Wydaje się, że jest to powszechne w Polsce. Artykuł analizuje te wizerunki i podaje przyczyny ich obecności w heraldyce miejskiej.