Metoda teologiczna w dobie postmodernistycznej - Perzyński, Andrzej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Przed dokonaniem analizy niektórych aspektów racjonalności naukowej i ich wpływów na twórczość teologów, Autor podejmuje na nowo wartość, jaką ten problem nabiera w misji Kościoła. Żyjemy obecnie w kulturowym punkcie zwrotnym, który przyspiesza nowe postawy nawet w teologiach. Pierwszy rozdział dotyczący racjonalności naukowej bierze pod uwagę następujące cechy: podejście do rzeczywistości: myślenie o modelach i paradygmatach, relacje rozbite przez przedmiot, nauka jako zarządzanie komunikacją, nauka jako badanie, postęp na rzecz substytucji, przekształcenie relacji między symbolem a koncepcją, relacji z historią, przepuszczalności różnych nauk. Drugi rozdział poświęcony racjonalności teologicznej analizuje najpierw rozległy temat kulturowy ważność, a następnie rozważ teologię jako analizę doświadczeń wiary, teologię jako naukę i sieć komunikacji, teologia jako księgi mądrościowe, które prowadzą do milczenia, teologia jako modele i paradygmaty, wiara i wydarzenia historyczne, teologia i tradycja