Chrześcijanin świecki a świętość w nauczaniu św. Franciszka Salezego - Mierzwa, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Biskup Genewy, doktor Kościoła powszechnego; urodzony w Thorens w Księstwie Sabaudii, 21 sierpnia 1567; zmarł w Lyonie 28 grudnia 1622 r. Życie duchowe składa się z dwóch elementów: po pierwsze, walki z naszą niższą naturą; po drugie, zjednoczenie naszej woli z Bogiem, czyli pokuta i miłość. Św. Franciszek Salezy zwraca się głównie do Miłość. Nie dlatego, że zaniedbuje pokutę, która jest absolutnie konieczna, ale pragnie, aby była praktykowana z motywu miłosnego. Wymaga umartwienia zmysłów, ale polega przede wszystkim na umartwieniu umysł, wolę i serce. To wewnętrzne umartwienie wymaga, aby było nieustanne i zawsze towarzyszy miłość. Celem, który należy urzeczywistnić, jest życie pełne miłości, prostoty, wielkoduszności i stałej wierności woli Bożej, która nie jest niczym innym jak naszym obecnym obowiązkiem.