Teologia katolicka wobec końca postmodernizmu (II) i tendencji zmierzających ku wypracowaniu rozumu pluralistycznego „avant-demain - Kubicki, Dominik (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Autor podejmuje kwestię określenia stanu katolickiej myśli teologicznej w kontekście aktualnej myśli (naukowo-filozoficznej) oraz możliwości rozwoju myśli katolickiej teologię, która jednocześnie stanowiłaby wkład w opracowanie Pisma św przyszłość (awangarda). W pierwszym etapie refleksji następuje analiza tego, co mogłoby być określany jako świat procesów ponowoczesnych, o cechach swoistego „rosnięcia”. fala”, zwrócona ku przyszłości. W drugim etapie przeprowadzana jest analiza stanu współczesna myśl filozoficzna – odnosząca się do kwestii możliwości „stworzenia” rozum pluralistyczny (polimorficzny i wielowymiarowy, nie ograniczający się do zamkniętych racjonalności) ugruntowana w obowiązującym obecnie pojęciu racjonalności jako Verstehen, która stanowi przezwyciężenie współczesnego idealizmu. W końcowym etapie podejmowane jest pytanie o możliwość dalszego rozwój koncepcji teologii (po jej przedsoborowej (soborowej) odnowie) w jej badaniach wysiłek dotyczący opracowania danych Objawienia chrześcijańskiego iw charakterze, na częścią teologii, aby wspierać myśl filozoficzną w inspirowaniu tworzenia nowych sposobów opisu rzeczywistość świata i człowieka w człowieczeństwie