Wyznaczniki kultury masowej - Kuraciński, Edward (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie o determinanty kultury masowej we współczesnym świecie świat. Zjawisko kultury masowej ma co najmniej siedem wymiarów: homogenizację i zasada wspólnego dominatora, semiotyka, ekonomizacja, destrukcja indywidualizacji, demokratyzacja, postmodernizm, nihilizm i egalitaryzm. Tak więc samorealizacja człowieka w przejawia się jako kontekst kulturowy, który potrzebuje trwałego systemu wartości i zasad moralnych w kształtowaniu się wzorców zachowań, w kształtowaniu się twórczości i aktywności kulturalnej. The humanizacja świata są przejawami ludzkiego ducha. Pod tym względem kultura jest udoskonalona aby stać się ucieleśnieniem sprawiedliwości i solidarności społecznej. Kultura masowa jest sztuczna środowisko wtórne, które człowiek narzuca środowisku naturalnemu. Obejmuje nawyki, idee, przekonania, zwyczaje, odziedziczone czynniki i wartości, które są przekazywane za pośrednictwem środków masowego przekazu. Widzieliśmy tutaj treści kultury masowej są jednolite, schematyczne i sprowadzają wszystkie idee do wspólnego mianownika. Wśród pozostałych czynników: ekonomizacja sprzyja efektywności, kalkulacji i opłacalności, demokratyzacja wymusza gusta większości, postmodernizm miesza różne style, poziomy, skaluje i tworzy elektroniczną hiperrzeczywistość, nihilizm burzy system wartości uniwersalnych i egalitaryzm niszczy indywidualizm.