Miejsce i znaczenie państwa w dobie globalizacji - Gocko, Jerzy Eugeniusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Od lat 90. ubiegłego wieku gospodarka światowa przechodzi głębokie przemiany wynikające z przyspieszenia procesów globalizacyjnych. Globalizacja gospodarki stawia nowe zadania i wyzwania nie tylko dla podmiotów gospodarczych, które muszą nadążyć za coraz większą i silniejszą konkurencją, ale także dla krajów i organizacji międzynarodowych. Przedmiotem niniejszego opracowania jest próba ukazania miejsca i znaczenia a państwo w dobie globalizacji. Przeprowadzone analizy pozwoliły na wyciągnięcie wniosków, że trend tzw rozwój procesu globalizacji zależy wreszcie od siły instytucji państwowych. Potężny kraju, aktywnie uczestnicząc w życiu politycznym i gospodarczym na arenie międzynarodowej polityki, może stać się ważnym moderatorem procesów globalizacyjnych. W końcowej części artykułu zwrócono uwagę na inne, z wyjątkiem powszechnie obserwowanych w wielu krajach procesów globalizacyjnych dziedzin działalności człowieka, a mianowicie regionalizacji. Ten proces może stać się jednym z ważnych sposoby prowadzenia aktualnej, niezależnej polityki gospodarczej.