„Miłość czynna” Caritas urzeczywistniana w działalności społecznej Polskiej Misji Katolickiej w Szwec - Chamarczuk, Mariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Chrześcijaństwo domaga się działań, które są aprobatą i gwarancją jego autentyczności najgłębsza treść i znaczenie. Humanizmu chrześcijańskiego nie można więc realizować w życiu inaczej rozważając człowieka we wszystkich jego wymiarach, także w wymiarze jego podstawowych potrzeb materialnych rzeczy niezbędne do godnego życia, potrzeby, które często tylko dzięki pomocy można zaspokoić od innych osób lub instytucji. Powyższy artykuł jest prezentacją dzieł charytatywnych Polskiej Misji Katolickiej w Szwecji, która oprócz swojej misji duszpasterskiej jest realizowana wśród polskich emigrantów, angażuje się także w czynną miłość, Caritas, poprzez współpracę z różnymi organizacje, fundacje, zakony, szpitale, szkoły oraz osoby indywidualne. Jest to czynność, która potwierdza tezę, którą dojrzałe chrześcijaństwo domaga się realizacji poprzez zaangażowanie w pomoc ludzi w potrzebie, ponieważ jest to wspólny imperatyw, który ma swoje źródło w wartościach chrześcijańskich.