Kościół i wychowanie. Zarys problematyki - Niewęgłowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Duchowy wzrost i formacja człowieka zawsze były jednym z najważniejszych aspektów z duszpasterstwa Kościoła katolickiego. Jeśli tak, to głos Kościoła w sprawie wychowania młody jest całkowicie uzasadniony. Przez wieki było to przywilejem Kościoła katolickiego. Tematyka szeroko rozpowszechnionej edukacji jest obecna nie tylko w oficjalnym nauczaniu RP Kościoła katolickiego, ale także w codziennym wychowaniu młodzieży, katechizmie i duszpasterstwie. Tematyka opracowania koncentruje się na nauczaniu Kościoła katolickiego na temat wychowania. W pierwszym rozdziale studium autor podaje ogólny zarys najważniejszych Kościołów dokumenty i opinie papieży w tej sprawie. W drugim rozdziale omówiono stosunek Kościoła do św przedstawiony jest uczeń. W XIX wieku i na początku XX wieku uczeń był uważany za człowieka przedmiot edukacji. Sobór Watykański II zmienił to podejście. Obecnie Kościół – biorąc uwzględniając fakt rozwoju myśli pedagogicznej – wychowuje dzieci w sposób podmiotowy i postrzega ich jako bohaterów edukacji