Wokół „Życia” Dominika Savio napisanego przez ks. Bosko. Intencje autora i sposoby interpretacji - Giraudo, Aldo (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Ksiądz Bosko napisał biografię młodzieńca Dominika Savio w 1859 roku jako broszurę do miesięcznika „Letture Cattoliche” w jego szóstym roku. Wraz z publikacją tej krótkiej, ale ważnej książeczki, pierwszy okres duszpasterskiej i wychowawczej działalności Świętego można uznać za zamknięty. Rzeczywiście, po kilku miesiącach, dokładnie 18 grudnia tego samego roku, Ksiądz Bosko oficjalnie założył Towarzystwo Salezjańskie i tym samym zapoczątkował nowy etap swojego życia jako założyciela rodzin zakonnych, konsolidatora i propagatora dzieła, które z Turynu będzie się rozprzestrzeniać na całym świecie z coraz większym powodzeniem. Aby zrozumieć pedagogiczne i duchowe znaczenie tej biografii, należy umieścić tę małą książeczkę w doświadczeniu wychowawczym Ks. z tysiąc osiemset pięćdziesiątych.