Korzenie duchowości salezjańskiej - Klawikowski, Zenon (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Aby scharakteryzować korzenie duchowości salezjańskiej, musimy zwrócić się do osoby Jana Bosko który w ogóle był u początków istnienia salezjańskiego. Warto opisać jego osobowość i wszystkie czynniki własnego środowiska, które miały na to wpływ wielki wpływ na wielu młodych ludzi żyjących razem z nim. Jego wygląd został opisany jako typowy sportowiec. Miał wiele atletycznych zdolności. Nie miał tak skomplikowanej osobowości. Wprost, szczera, bardzo radosna i optymistyczna osoba. Dlatego bardzo często nazywany wariatem z tzw najbardziej pozytywne uprzedzenia na jego korzyść. Było wiele stron środowiska, które miały wielki wpływ na jego duchowość i duchowość doświadczenie duszpasterskie. Pierwszym był jego własny dom rodzinny. Drugim było środowisko szkolne i związane a wraz z nią cała humanistyka. A ostatnią, chyba najważniejszą, była teologia i studia duszpasterskie w internacie Convict w Turynie. Jeśli chodzi o wszystkie te strony powyżej, trzeba zauważyć, że stają się one początkiem jego działalności wychowawczo – kapłańskiej. Najważniejszym punktem jego miłosierdzia była miłość, a miłość apostolska do szczególnego. Miłość ta wzrastała dzięki duchowemu kontaktowi z Jezusem Chrystusem – Dobrym Pasterzem. Podsumowując. Wychowanie powinno opierać się na miłości, ale istnieją pewne określone formy, zasady szacunek: Wierność tradycji i otwartość na innowacje Realizm i uczucie do wszystkich ludzi, którzy są w potrzebie. Mądrość i stałość. Hojność i konkret. Całkowicie poświęcamy naszą energię młodym ludziom zgodnie z duchem wiary w Boga. Pokrzepiająca, pełna miłości edukacja. Dziś możemy pomyśleć o możliwości istnienia duchowości salezjańskiej w naszej codzienności życie tak samo, jakby było to możliwe tuż po śmierci świętego Jana Bosko, w czasie całego przebudzenia stu lat historii ludzkości do chwili obecnej. Odpowiedź na miejscu może być trudna, jeśli doświadczenie św. Jana Bosko można znaleźć właśnie teraz, w trochę innym społeczeństwie i całkiem innym kontekst polityczny i społeczny. Historia Kościoła rzymskokatolickiego i całej pisanej salezjańskiej razem wzięte, naucz nas, że tego rodzaju doświadczenie może być i jest przekazywane od jednego pokolenia do następnego jako szczególny rodzaj depozytu w rodzinie salezjańskiej. Ale ogólnie efekty pracy zależy od otwartości umysłów tych osób, które są przeznaczone do nauczania i tych którzy mają się uczyć. Za każdym razem pozytywne rezultaty zdobywania jakichkolwiek doświadczeń zależą od nasza praca z naszymi osobowościami jako pierwsza. Dlatego św. Jan Bosko żyje tak długo, jak my chce żeby był....