Podstawy i kształtowanie odpowiedzialności ekologicznej - Gocko, Jerzy Eugeniusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Artykuł podejmuje problem odpowiedzialności ekologicznej. Punktem wyjścia do podjętej refleksji jest założenie, że źródeł kryzysu ekologicznego nie można zawężać jedynie do wymiaru ekonomicznego czy technologicznego. Kryzys ekologiczny jest ściśle powiązany z kryzysem moralnym, ponieważ zaczyna się w samym człowieku na skutek utraty właściwej relacji między nim a środowiskiem. Dlatego tak ważnym zadaniem jest edukacja ukierunkowana na odpowiedzialność ekologiczną. Samo zwiększenie świadomości ekologicznej to jednak za mało. Musi mu towarzyszyć zmiana nastawienia, a także odrzucenie mentalności konsumpcyjnej i czysto ilościowej koncepcji rozwoju na rzecz nowej jakości życia.