Religijność z perspektywy teorii przywiązania - Marchwicki, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
W ostatnich latach obserwujemy wśród psychologów rosnące zainteresowanie teorią przywiązania J. Bowlby'ego. Podejście przywiązania zostało zastosowane w wielu badaniach z takich dziedzin psychologii, jak osobowość, rozwój, psychologia społeczna i psychopatologia. Na początku lat 90. podejście teorii przywiązania zostało wprowadzone również w dziedzinie psychologii religii. Niniejszy artykuł jest poświęcony tej nowej tradycji badawczej, która przyczynia się do dalszego wzrostu wiedzy na temat psychologicznych uwarunkowań religijności. W pierwszej kolejności przedstawiono główne założenia i rozwój teorii przywiązania. Następnie zarysowano podstawy teoretyczne, które uzasadniają stosowanie podejścia przywiązania w psychologii religii. Na koniec omówiono wyniki ważniejszych badań nad religijnością z perspektywy podejścia przywiązania.