„ Zatroszczyć się o innych ” - myśl przewodnia stylu wychowawczego św. Marii Dominiki Mazzarello - Rutka, Danuta (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Motywem przewodnim stylu wychowawczego typowego dla św. Marii Dominiki Mazzarello jest „troszczenie się o innych”. Wyrażenie to nie ogranicza się do zewnętrznych oznak życzliwości czy miłości. „Dbanie o innych” oznacza dla niej znacznie więcej; oznacza życie oparte na postawach otwartości na „innego”. Św. Maria Dominika Mazzarello jest przykładem osoby bogatej w wartości ludzkie i chrześcijańskie. Była kobietą o wielkiej intuicji wychowawczej i wrażliwości, potrafiącą budować głębokie relacje interpersonalne z innymi. Miała niesamowitą odwagę i zamiłowanie do edukacji. Według niej jakość życia zakonnego poświęconego formacji młodzieży polegała na internalizacji miłości, jasności motywacji, słuszności i autentyczności. Matka Mazzarello miała świadomość, że działania wychowawcze realizowane w stylu salezjańskim wymagają solidnego przygotowania i kompetencji. Dlatego nieustannie posyłała młode siostry do Kolegium i na Uniwersytet w celu podnoszenia i aktualizowania ich kwalifikacji edukacyjnych. Styl wychowawczy Marii Dominiki Mazzarello opierał się na szacunku dla każdego człowieka i miał na celu jego integralny rozwój. Matka Mazzarello była przekonana, że ​​holistyczne wychowanie obejmuje także nadprzyrodzone potrzeby każdego człowieka. To mocne przekonanie znalazło wyraz w jej twórczości, w której podkreślała konieczność poszukiwania odpowiedzi na pytania o sens życia, prawdę i miłość. W wychowawczym stylu św. Marii Dominiki praca była rozumiana nie tylko jako możliwość rozwoju, ale także jako wysiłek skierowany na samokształcenie. Przypominała, że ​​prawdziwy wpływ wychowawczy jest możliwy tylko w środowisku promującym wspólnotowe wartości, ducha rodzinnego i autentyczną radość. Jej projekt edukacyjny do dziś jest źródłem inspiracji, bo i dziś potrzeba kobiet, które jak Maria Dominika będą potrafiły z mądrością i miłością „opiekować się innymi”.