Święty Jan Chryzostom. Portret kaznodziei-duszpasterza - Kołosowski, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Św. Jan Chryzostom był kapłanem w Antiochii, a następnie biskupem w Konstantynopol wielki kaznodzieja i pasterz drugiej połowy IV wieku. Artykuł w pierwszej części przedstawia biografię Jana Chryzostoma, jego studia, okres życia monastycznego, działalności kapłańskiej w Antiochii i biskupiej w konstantynopol. Druga część artykułu jest próbką idei Jana jako kaznodziei. Autor omawia swoją praktykę posługiwania w Antiochii i Konstantynopolu oraz na przykładach miga przez regułę retoryki, którą Jan Chryzostom posługiwał się w kazaniach. W trzeciej części artykułu przedstawiono św. Jana Chryzostoma jako proboszcza. Na Powodem homilii Mateusza jest użycie jedynego w tej części artykułu Jana Chryzostom przedstawia się jako pastor kochający wiernych. Dostrzega problemy m.in Wierzący, wy, grzechy i słabości, i przez zachęty, napomnienia i tym podobne Przebłysk dobrych wzorców stosuje się w nich do realizacji chrześcijańskiej wiary i miłości.