Rola aktywności młodzieży ukraińskiej - uchodźców wojennych w rozwoju ich tożsamości kulturowej. Doświadczenia ukraińskich uczniów szkoły średniej - Lisowska, Kinga (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
W artykule skupiono się na określeniu roli działalności uchodźców ukraińskich – młodzieży w wieku 17-19 lat – na rzecz ukraińskiej tożsamości kulturowej. Za pośrednictwem wywiadów indywidualnych zebrano materiał, który pozwolił na: skategoryzowanie przedsięwzięć podejmowanych przez badanych w środowisku szkolnym, domowym i w grupie rówieśniczej, sprzyjających rozpowszechnianiu świadomości ukraińskiej wspólnoty kulturowej; określenie ich oczekiwań w zakresie rozwoju ich tożsamości. W wyniku badań stwierdzono, że aktywności reprezentowane przez badanych są jednym z głównych determinantów rozwoju tożsamości kulturowej młodych wojennych uchodźców ukraińskich.