Namowa lub udzielenie pomocy do samobójstwa w świetle art. 151 kodeksu karnego - Majchrzak, Katarzyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Coraz więcej dzieci i młodzieży popełnia samobójstwo. Bardzo często dochodzi do tego na skutek namowy lub przy udzieleniu pomocy przez rówieśników. Celem artykułu jest przybliżenie i wyjaśnienie najważniejszych zagadnień związanych z przestępstwem, o którym mowa w art. 151 kodeksu karnego. Sprawca czynu zabronionego omawianego przestępstwa doprowadza drugą osobę do targnięcia się na swoje życie. Przy czym nie jest konieczne, aby nastąpiła śmierć. Wystarczy samo podjęcie działań bezpośrednio zmierzających do samobójstwa. Namowa polega na nakłanianiu innej osoby do targnięcia się na własne życie. Namowa powinna być wyraźna w formie ustnej lub pisemnej. Natomiast udzielenie pomocy może polegać na udostępnieniu środka, udzieleniu rady lub wskazówki.