Wiara. Modlitwa. Życie. Maryja wzorem chrześcijanina - Kowalik, Krzysztof (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Z teologicznego punktu widzenia temat Maryi w obliczu wiary, modlitwy i życia wydaje się nie ukrywać prawie żadnych aspektów, które nie zostały jeszcze poruszone. Bardziej szczegółowa analiza nie potwierdza jednak takiego przypuszczenia. W rzeczywistości wiara i modlitwa niosą ze sobą kilka impulsów, w świetle których można odkryć obiecujące perspektywy dla katolickiej mariologii. Wiara, rozumiana nie tylko jako doktryna, ale także jako dynamiczna siła życiowa, pokazuje, że Maryja nie staje się substytutem Chrystusa, ale skutecznym, kształtującym życie przykładem. Dokładnie to samo dotyczy modlitwy. Często zapomina się, że Maryja jest nie tylko adorowana, ale także modli się i uczy się modlić. Życie ludzkie czerpie z niego to, co jest konieczne, aby nazywać się chrześcijaninem. Całość tematu spotyka się i otrzymuje pewne podsumowanie w tzw. teologii kultu, której zadaniem jest między innymi odnowienie pobożności maryjnej. Teologowie z zadowoleniem przyjmują fakt, że nowe teksty liturgiczne, w tym nowy Mszał Maryjny, opierają się na takim myśleniu teologicznym.