Maryja Matka Pana w modelu religijnym wspólnot ewangelickich - Nowak, Władysław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Wszyscy chrześcijanie wyznają prawdę w wierze w Chrystusa: „Narodził się z Maryi Dziewicy”. Miejsce Maryi w wierzeniach i kulcie ciast oraz we wspólnotach chrześcijańskich wywodzących się z reformacji jest kwestią sporną nie tylko między wyznaniami, ale nawet w samym Kościele protestanckim. Z drugiej strony można mówić o bardziej znaczącym miejscu dla Matki Bożej, która jako pierwsza chrześcijanka jest polecana wierzącym jako wzór. We wspólnocie zielonoświątkowej jest przykładem tego, jak Duch Święty wypełnia wspiera ich i prowadzi do pełnego rozwoju ich osobowości.Maryja Matka Kury jest wzorem chrześcijańskiej egzystencji zarówno dla ewangelików, jak i dla innych wyznań i wspólnot kościelnych wywodzących się z ruchu Ration.