Nauczanie Kościoła a "nauczania" w Kościele. Za czy przeciw piątemu dogmatowi maryjnemu? - Życiński, Wojciech (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
dr M. Miravalle z Uniwersytetu Katolickiego w Steubenville w stanie Ohio i założony przez niego ruch Vox Populi Mariae Mediatrici od wielu lat zwracają się do Stolicy Apostolskiej z prośbą o ogłoszenie nowego dogmatu o Maryi Współodkupicielce, Pośredniczce i Orędowniczce. Jest przekonana, że ​​jest to nie tylko doktryna oparta na Biblii i wyraz ogólnego magisterium Kościoła, ale także osobiste życzenie Marii. Przedstawione w artykule analizy, zarówno biblijne, jak i teologiczne, nie pozwalają jednak na daleko idące wnioski. Argumenty za piątym dogmatem maryjnym nie pochodzą z teologii, ale z pobożności.