Integralny charakter posłannictwa Kościoła - Gocko, Jerzy Eugeniusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Wśród podstawowych zadań stojących przed Kościołem podczas Soboru Watykańskiego II była pewna „deprywatyzacja” przesłania chrześcijaństwa i misji Kościoła. Oczywiste jest, że misja i natura Kościoła nie jest związana z żadną szczególną formą kultury ludzkiej, systemem politycznym, ekonomicznym czy społecznym. Wezwanie każdego człowieka przez Boga skierowane jest nie tylko do jego osobistego zbawienia, ale także do udziału w przemianie ludzkich poczynań na ziemi. Ale właśnie ta religijna misja Kościoła jest realizowana w dzisiejszym świecie. W artykule podjęto próbę całościowego spojrzenia na pojmowanie misji przez Kościół oraz analizę nowych akcentów, które zostały umieszczone po Soborze Watykańskim II. W sposób szczególny wskazywano na implikacje doktrynalne, które odnaleźć można przede wszystkim w rozumieniu chrześcijańskiej nauki społecznej oraz w teologii rzeczywistości ziemskich.