Wartości w procesie komunikowania się jednostek globalnego społeczeństwa - Mierzwa, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
„Współczesny areopag” świata został zdominowany przez proces globalizacji. Proces ten wymusza szybkie zmiany społeczne, a także niesie ze sobą przemiany w sferze świadomości i zachowań moralnych. W tej sytuacji, zdaniem J. Marianskiego i W. Zdaniewicza, „bardzo ważne są pytania o nowe wartości i kryteria rozwoju, o normy mające moc prawną, orientacje wobec wartości. Wartości te dają możliwość życia ludzkiego, to znaczy życia, które ma sens i które jest godne szacunku, ale wartości te zapewniają także skuteczne przekazywanie wiary”. Wartości nadają zarówno jednostkom, jak i społeczeństwom: znaczenie, identyfikację, motywację i legitymizację do podejmowania decyzji i działań. Wartości nadają z jednej strony znaczenie jednostkom i społeczeństwom, z drugiej każde społeczeństwo potrzebuje znaczenia, ale potrzebuje też motywacji, która pomaga w podejmowaniu decyzji. Wartości zapewniają komunikację jednostek w społeczeństwie i zawierają bardzo ważny przedmiot zainteresowania kilku myślicieli – od Sokratesa i Platona po M. Schelera i N. Hartmana. Współczesny świat żyje w ciągłym niepokoju. Kręci się nieustannie wśród konfliktów, udręk i wojen. Pilnym obowiązkiem współczesnych chrześcijan jest budowanie nowej cywilizacji, która opiera się na tradycyjnych wartościach, które są akceptowane i podzielane przez większość „globalnego” społeczeństwa. Obowiązek ten jest jednocześnie wielkim pragnieniem naszego rodaka, Papieża Jana Pawła II.