Lektura Pisma Świętego"w duchu" w świetle Commentarius in Mathaei Evangelium biskupa Hilarego z Poitiers - Kołosowski, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Artykuł przedstawia na przykładzie "Komentarza do Ewangelii Mateusza" metodę interpretacji Pisma Świętego, którą zastosował św. Hilary, biskup Poitiers. Analiza fragmentów tego komentarza pokazuje, że Hilary z Poitiers nie ograniczył się jedynie do odkrycia w Biblii sensu dosłownego, który uczy o rzeczywistych faktach historycznych, ale poszukiwał przede wszystkim sensu duchowego poprzez zastosowanie alegorii, typologii, anagogii i moralności. sens. Ten zmysł duchowy objawia prawdę o zbawieniu człowieka.