Czystość konsekrowana w świetle przekazów Pisma Świętego - Jankowski, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
Dwa włoskie terminy dają wyobrażenie o temacie artykułu: czysty i czysty. Autor wywodzący się ze świeckiego znaczenia słowa „czysty”, co daje wyobrażenie o autentyczności i integralności malcríale rzeczy i ludzi, przechodzi do szerszej analizy znaczenia kulturowego, moralnego chologiczna (charyzmatyczna) drugiego terminu. A skupia się na biblijnych korzeniach czystości dziewictwo charyzmatyczne i konsekrowane. Podczas gdy pierwszy ma szczególną wartość w tradycji Katolicki chrześcijanin zawdzięcza właśnie tradycji biblijnej (wyłącznej przynależności Izraela do Boga i quiinio jego szczególną właściwość), drugi - i to właśnie konsekrowane dziewictwo pochodzi świat pogański (np. westalki). W praktyce czystości i dziewictwa konsekrowanego chrześcijaństwa scppe pogodził dwie wartości, które w pewnym sensie są nie do pogodzenia: służbę życiu i znak prolic obiecanego eschatologicznego stanu zbawionych.