Doktryna liberalizmu - Gocko, Jerzy Eugeniusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
Liberalizm zakorzeniony w teoriach J. Locke'a, A. Smitha i J.S. Milla niewątpliwie pozostaje jednym z najważniejszych ruchów kształtujących historię Europy wpłynął na świat w ostatnich stuleciach. Refleksja autora odnosi się do Przedstawienie głównych zasad liberalizmu. Punktem wyjścia spektakli jest prezentacja teoria wolności, filozofia indywidualizmu i koncepcja człowieka. zobacz w liberalizmie. Akceptacja indywidualizmu ontologicznego i jednostki Wolność jako naczelna zasada w liberalizmie miała swoje konsekwencje w kształcie życia społecznego i Znaleziona teoria stanu (teoria kontraktu). W ostatniej części uwag widać koncentrował się na filozofii wolnego rynku, która jest podstawą wszystkich nurtów tzw liberalny porządek gospodarczy. Filozoficzne zasady liberalizmu sięgające czasów oświecenia spowodowały tę historię wzajemnych relacji liberalizmu a chrześcijańska myśl społeczna była przede wszystkim epoką debaty móc. Klasyczny liberalizm nie był właściwą odpowiedzią w ocenie kościoła do społecznych i ekonomicznych potrzeb społeczeństwa, pomimo bycia w tzw Postawy z obu stron mogą ulec ewolucji.