Historia ewangelizacji kontynentu afrykańskiego w zarysie - Majcher, Zbigniew (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
Jezus był w Afryce jeszcze przed powstaniem chrześcijaństwa. W końcu Święta Rodzina musiała uciekł do Egiptu i zgodnie z tradycją przebywał tam przez sześć miesięcy. Etiopczyk, który jest wspomniany w Dziejach Apostolskich 8, ochrzczony przez Filipa, był Afrykaninem. Początki kościoła w Egipcie wywodzą się od św. Marka, którego koptyjski patriarcha nazywał siebie następca. Aby sprowadzić chrześcijaństwo do Afryki, konieczne były trzy próby; taki jest ten artykuł podzielone na trzy części. Pierwsza część dotyczy początków chrześcijaństwa do około połowy wieku pne wieku, kiedy wiara rozprzestrzeniła się w całym świecie śródziemnomorskim pod panowaniem Cesarstwa Rzymskiego. Druga część podejmuje próbę szerzenia Ewangelii w latach 1219-1800, zbiegającą się z portugalskimi poszukiwaniami i odkryciami. Trzecia część to okres nowożytny, szpak na początku XIX wieku. Ta część, znacznie bardziej rozpowszechniona, praktycznie odeszła nie ma nietkniętej części Afryki. Jego historia jest bardziej złożona ze względu na różne działania wyznań w Kościele chrześcijańskim, co spowodowało zamieszanie i podziały.