Wielki Jubileusz 2000 w perspektywie historyczno-liturgicznej - Stefański, Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
Przedstawia prof. Jerzy Stefański, profesor liturgiki na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu tutaj artykuł pod tytułem: „Wielki Jubileusz Roku 2000: perspektywa historyczno-liturgiczna”. Autor rozpoczyna od chronologii historycznej jubileuszy, by następnie przejść do uzasadnień teologicznych Wielkiego Jubileuszu 2000. W dalszej części artykułu Profesor przedstawia otwarcie Roku Jubileusz i inne uroczystości ustanowione dla całego Kościoła i dla Kościołów lokalnych. Na końcu, D.Stefański mówi: „Jubileusz nie jest potrzebny Kościołowi, ale światu, bo Kościół nie celebruje „siebie”… Świat bez Kościoła byłby gorszy”.