Treści teologiczne w mszalnych formularzach jubileuszowych - Krasoń, Franciszek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
Artykuł: „1 Treści teologiczne w formularzu obchodów jubileuszowych w Mszale Rzymskim”, napisał liturgista ks. Francesco Krasoń, salezjanin, obecnie inspektor salezjanów Salezjańska Inspektoria Wrocławska. Dr Krasoii rozpoczyna swoje badanie od przesłanki, którą wyjaśnia szczególne miejsce tych form w Mszale Pawła VI. Następnie własnymi metodami Liturgiczne studium hermeneutyczne, zwłaszcza euchologiczne, analizuje formularze celebracji różne jubileusze, między innymi z okazji 25 i 50 lat profesji zakonnej. Między różne treści teologiczne Autor wskazuje na żywy udział wiernych w anamnezie Kościoła i w tajemnicy zbawczej, pełen wdzięczności i radości za wszystkie sprawy życia. C'osi1 liturgia naprawdę staje się życiem.