Pastoralny charakter obchodów jubileuszowych - Kopeć, Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
prof. Jerzy Józef Kopeć CP, profesor liturgii KUL tutaj artykuł pt.: „Duszpasterski wymiar obchodów Wielkiego Jubileuszu”. Pierwszą część artykułu 1' Autor poświęca ogólnej wiedzy o jubileuszu, a także o św cclcbnr/krajowe i regionalne jony jubileuszowe. Następnie Profesor pokazuje, jak chodzą chrześcijanie w kierunku trzeciego tysiąclecia niosą Dobrą Nowinę o Chrystusie całemu światu jako znak nadziei i zbawienia. Powiedziawszy to, prof. Kopeć uchwalił ogólne zasady tzw obchodów jubileuszu, a następnie przygotowanych dla Kościołów lokalnych. W końcu autor ma Cenię sobie wielki Dar, jaki otrzymujemy z okazji jubileuszu, ale także różne warunki osiągnąć, aby móc w nim uczestniczyć.