Maryja, Matka Odkupiciela, Wspomożycielka Trzeciego Millenium. (III Międzynarodowy Kongres Maryi Wspomożycielki w Sewilli 27-29 XII 1999 r.) - Durak, Adam (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
Autor artykułu prof. A. Durak SDB, jako uczestnik III Międzynarodowego Kongresu Marii Wspomożycielki w Sewilli (27-29 grudnia 1999), przedstawia część seientifiea Kongresu, czyli wyłącznie doniesienia naukowe i seminaria. Kongres odbył się pod hasłem: „María, Matka Odkupiciela, Wspomożycielka Wiernych Trzo ¡Vlillenio”. Są to relacje: O. Antonio Escudero Cabello SDB, „Maria, Madre Odkupiciela, pierwowzór współpracy z Bogiem”; S. Esther Posadas CMW, „Maryjo, Matko Odkupiciela, wychowawcy Rodziny Salezjańskiej” oraz małżeństwa Emilio Pascuala i Marii José Brawo, „Maria, Madre del Redentor, respuesta de Dios a los jovenes”. Te artykuły w języku hiszpańskim opublikowano w książce, w przypisie 16.