Działalność misyjna koadiutora Pawła Prokopowicza - Paliwoda, Józef (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
Brat Paweł Prokopowicz urodził się 25.01.1910 w Ostrowie Lubelskim k. Lubartowa (południe - wschód Polski). Po ukończeniu szkoły pracował jako sekretarz. w 1930 on został aspirantem Zgromadzenia Salezjańskiego. Ten etap formacji zakonnej przeszedł w Izbie Inspektoratu w Warszawie. W 1931 wstąpił do nowicjatu w Czerwińsku i dokonał pierwszą profesję zakonną złożył 27.07.1931 r. Następnie pracował w administracji salezjańskiej Dom w Lądzie. W Lądzie poznał o. Wieczorka, misjonarza z Chin, i zdecydował się zostać misjonarzem. W 1937 obaj wyjechali do Chin. Przez cały rok uczył się języka w Szkoła św. Ludwika. W 1938 r. podjął pracę w Seminarium Duchownym w Shaukiwan, ale w wyniku wojny został wrócił do szkoły St. Louis. W latach 1943-53 brat Paweł pracował w Aberdeen Technical Szkoła. W 1954 został przeniesiony do Tang King Po na Kowloon, rok później pracował w Seminarium jako nauczyciel języka angielskiego i ponownie wrócił do szkoły Tang King Po. Od tego lokacja 15.08.1957 udał się na Filipiny gdzie przez rok pracował w Don Bosco Instytutu Technicznego na wyspie Negros, a następnie przez kolejne czternaście lat (1958-72) pracował w Don Bosco Technical College na Mandalayoung. Brat Paweł wrócił na stałe do w Polsce w 1972. W Czerwińsku mieszkał aż do śmierci 27.11.1983. Za życia brat Paweł pracował w administracji, w wydawnictwie jako korektor, kierownik ds warsztat, jako pielęgniarz, jako nauczyciel języka angielskiego. Był w stanie mówić wieloma językami: Włoski, chiński dialekt kantoński i hakku, rosyjski, hiszpański, filipiński dialekt tagalski.