Wychowanie do modlitwy w materiałach katechetycznych dla młodzieży (cz. II) - Kulpaczyński, Stanisław; Tatala, Małgorzata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
W artykule przedstawiono analizę materiałów do katechezy młodzieży w aspekcie zjednoczyli się w edukacji modlitewnej. Na wstępie opisuje specyfikę katechez nt modlitwa w intencji klas I-IV szkół ponadgimnazjalnych. Następnie pokazuje elementy modlitwa zawarta w tych materiałach. Interesujące są tabele, które pokazują różne lipi modlitwy (tab. 1), miejsce modlitwy w trakcie lekcji (na początku, w w środku, na końcu, tab. 2) oraz liczbę modlitw w katechezie (1 raz, 2 razy, 3 razy i więcej, tab. 3).