Zagadnienie etyczne lobbingu - Kobylińska, Zdzisława (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
Grupy lobbystyczne to ciała o różnych kwalifikacjach, które zasadniczo działają wewnątrz wspólnoty państwowej, jednak mają bezpośredni wpływ na „adresy/ lub politykiem w ogóle i realizować swoje partykularne interesy. Siła polityczna lobbingu jest sprawowana poza systemem formalnym i nie ma w Polsce gwarancji, że tak nie będzie cscrciti, nawet przeciwko systemowi. Stosowane przez nich metody są różnorodne i zróżnicowane od bezpośredniego nacisku na partie polityczne i aparat parlamentarny po manipulację poprzez różne środki. Nie wszystkie z tych środków są zgodne z prawem lub są używane zgodnie z prawem, nawet jeśli W większości przypadków nie jest możliwe wykrycie jakichkolwiek nieprawidłowości lub naruszeń tej fair play, do której w społeczeństwie demokratycznym należy dążyć do działania operatorzy polityczni. Należy zauważyć, że pomimo coraz ciekawszej dyskusji nt lobbingowi wciąż brakuje organicznej próby złożonej i rozległej refleksji. analiza lobbingu pokazuje, że istnieją dwaj ściśle ze sobą spokrewnieni prawnicy, np morał. Jeden ze sposobów na uniknięcie kontrowersji wokół tego zjawiska i dobre jego zrozumienie Mechanizmy działania lobbingu polegają z jednej strony na stworzeniu dobrego prawa. od drugiego w definiowaniu, co oznacza Vethos lobbingu.