Idea Sancta Sanctorum i Arki przymierza towarzysząca przechowywaniu Eucharystii we wczesnośredniowiecznych świątyniach - Nowiński, Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
Idea Sancta Sanctorum i Arki Przymierza – obok idei Novum Sepuicmm Iesu Christi – towarzyszyło przechowywaniu Eucharystii we wczesnośredniowiecznych kościołach. Zgodnie z dyspozycją wnętrza Sancta Sanctorum, sala ks Sanktuaria projektowane w liturgii moarabskiej i iro-szkockiej. Przypowieść z Proporcje architektoniczne kościoła odpowiadały wzorowi biblijnemu sanktuarium Ostatnia – podobnie jak Sancta Sanctorum – przyjmuje plan kwadratu A. Podobnie wyposażenie kościoła, poprzez oddzielenie sanktuarium od kościoła Nawa i obecność Arki Przymierza na ołtarzu zaczerpnęła wzór z wnętrza Sancta Sanctorum. Urządzenie, które działa w sanktuarium wczesnego średniowiecza Kościoły jako Arka Przymierza, uznaliśmy iro-szkocki chrismale. Boże Narodzenie, tzw. relikwiarze Bursena, pierwotnie służące do przechowywania Eucharystii.