Salezjanie w Kutnie-Woźniakowie (1938-1998) jako odpowiedź na zapotrzebowanie inspektorii św. Stanisława Kostki - Pietrzykowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
W 1938 r. Zgromadzenie Salezjańskie dzięki dobroczynności ks. Michała Woźniaka założył nowy dom na obrzeżach Kutna. W związku z okupacją niemiecką w rozwój domu i aventó po drugim świecie Querrá. Salezjanie założyli w 1945 r 1 sierociniec, aw 1947 r. szkoła tekstylna. Ze względu na sytuację polityczną w Polsce jak i dla różnych z województwa warszawskiego dom często zmieniał swój charakter. Po zamknięciu szkoły tekstylnej (1949), w obronie majątku salezjańskiego, w Kutnie-Woźniaków został zorganizowany Studentat Filozoficzny (1949-1965), po nowicjacie (1965-1972) a następnie postnowicjat (1980-1992). Przez pewien czas służył jako dom misyjny popularne i dla księży-studentów. Od 1992 roku do dziś w Rutnie-Woźniakowie działa 1 aspirantat i dom ćwiczeń duchownych. W 1951 roku prymas Polski S. Wyszyński również erygował parafię. Pierwszy kaplica w niewyjaśnionych okolicznościach spłonęła w 1953 roku. W latach 1953-1968 salezjanie wybudowali nowy kościół w Woźniakowie dla potrzeb parafii.