Zaangażowanie społeczne istotnym wymiarem chrześcijaństwa - Skorowski, Henryk (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1999)
Aktywność jest istotnym elementem chrześcijaństwa. Jest owocem i konsekwencją wiara chrześcijańska. Zaangażowanie społeczne pojmowane jako forma aktywności społecznej oznacza jednostkę jest to korzystne dla otoczenia. To jednostka, która nie tylko bierze, ale kocha wnosi do spółek wkład własny. Zaangażowanie społeczne można wykazać na różnych poziomach, Jej ważniejsze są polityczne, społeczno-ekonomiczne i kulturowe. Kształt konkretną formę zaangażowania społecznego i samorządności miejskiej. Jest wyrazem społecznego zaangażowania firmy osoba traktowana jako jednostka i jako członek społeczeństwa.