Kościół katolicki wobec socjopatologii - Dziubiński, Zbigniew (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1999)
Artykuł przedstawia punkt widzenia Kościoła w obliczu patologii społecznych. Ich powszechnie akceptowaną rolę odgrywają księża, świeccy i stowarzyszenia katolików, a wśród nich katolickie organizacje sportowe. Autor przedstawia tu rolę, zadania i programy tych organizacji w zwalczaniu patologii życia społecznego.