Obecny stan szkolnictwa salezjańskiego w Polsce - Rozmus, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1998)
Przemiany społeczno-polityczne w Polsce w 1989 roku otworzyły nowe perspektywy wyprzedziły szkoły katolickie i doprowadziły do ​ wzrostu liczby szkół prywatnych, m.in to także szkoły katolickie. Konferencja Episkopatu Polski zwołana w 1994 r Rada Szkół Katolickich, która organizuje się w koło reprezentatywne i reprezentuje wszystkie szkoły katolickie w Polsce. W gronie 181 szkół katolickich szkoła salezjańska stanowi największą grupę (34). W artykule zwrócono uwagę na kontekst prawny i społeczny funkcjonowania firmy szkoła katolicka, w tym szkoła salezjańska. Po pierwsze, wyjaśnia obecną sytuację Polska szkoła salezjańska. Statystyki obrazują rozwój szkoły salezjańskiej w Polsce. Ostatnie rozdziały mówią o niektórych cechach szkoły salezjańskiej i jej wpływie w życiu społecznym w Polsce.