Dom dziecka w Rumi (1947-1960) - historia i wychowanie - Niewęgłowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1998)
Na północy Polski, w pobliżu Morza Bałtyckiego, leży miasto Rumia. Salezjanie są przybył do tego kraju we wrześniu 1937 roku. Pierwsza praca miała charakter raczej niż parafialny. W czasie II wojny światowej (1939-1945) salezjanie zostali do tego zmuszeni opuścić swój dom i swoją pracę. Powrócili zaraz po zakończeniu wojny światowej. W wyniku wojny było wielu porzuconych i osieroconych chłopców. Z tego powodu Z tego powodu w 1947 r. salezjanie otworzyli oprócz parafii sierociniec. Wykonując swoją pracę w tym domu, postępowali zgodnie z systemem edukacyjnym, który nas opuścił Księdza Bosko. Reżim komunistyczny, skonsolidowawszy swoją władzę w Polsce, machin. so sierocińca w 1960 roku. Warto podkreślić fakt, że wielu rodziców, różnych ludzi i nawet miejscowe władze długo broniły obecności sierocińca i pracy dzieci salezjanie. Mimo wielu starań, Ministerstwo Edukacji Narodowej Warszawy udało się zamknąć i definitywnie zlikwidować sierociniec. Salezjanie nadal pracują w parafii.