Sprawowanie błogosławieństw wydarzeniem kościelnym - Konecki, Krzysztof (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
W swoim artykule autor zajmuje się celebracją błogosławieństw. w tym celu najpierw mówi o ogólnej strukturze obrzędu błogosławieństwa. Następnie zajmuje się ministrami błogosławieństwa. wskazuje na to księga „De benedictions”, określając także ważną rolę tzw laicy w tej sprawie. Powiedziawszy to, prof. Konecki mija uczestników obrzędów błogosławieństwa. Uważnie przeanalizuj warunki, które muszą sprzyjać udanej celebracji, a wśród nich m.in. poza formułami liturgicznymi autor kładzie nacisk na świadome posługiwanie się znakami i gestami liturgiczny. Omów także pokrótce strój liturgiczny przewidziany na celebrację. Wreszcie autor zatrzymuje się na różnych okolicznościach celebracyjnych nowego Rytuału, proponowanego dla różnych grup Uczestnicy.