Retrospektywny obraz katechety - Kulpaczyński, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
Artykuł „Retrospektywny obraz katechety” przypomina, że ​​katechetą jest wykonawcą misji Chrystusa i Kościoła. prof. S. Kulpaczyński mówi, że sposób wypełnianie tej misji pozostawia w pamięci katechizowanych konkretny obraz katechetka. Na początku autor zwięźle przypomina posługę, obowiązki i funkcję katechety. Zrób retrospektywny obraz katechetki (na podstawie badania 200 osób wybranych z ostatniego gimnazjalna i licealna klasa oraz technikum), zaczynają wykazywać bardzo duże zmiana (zmienność) katechetów. Według niego, 25% katechizowanych, w ciągu ośmiu lat szkole, mieli już 7 katechetów. Następnie autor ukazuje pozytywne wspomnienia swoich wychowanków katechetów. Uczniowie częściej podkreślają, jak prowadzić katechezę, dobry humor, dobroczynność, pomoc w trudnościach i inne. Wśród negatywnych opinii znalazło się złe traktowanie bycie katechizowanym, nudny sposób prowadzenia katechezy, zbyt wymagający katecheci, arogancja i inne Słabości. Generalnie z badania wyłania się pozytywny obraz katechetów, którzy już katechizowali, ale także obraz krytyczny i pouczający dla tych, którzy dziś biorą odpowiedzialność za działanie tę misję w Kościele.