Obraz katechety w systemie prewencyjnym św. Jana Bosko - Misiaszek, Kazimierz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
We współczesnej literaturze katechetycznej i duszpasterskiej obraz św katecheta jako wychowawca, przewodnik i przyjaciel wychowanków. Rzadko można znaleźć odniesienie do aliasu jego duchowe ojcostwo, prawdopodobnie z powodu lęku przed przyjmowaniem postaw dominacji i paternalizmu. Zamiast tego w tradycji pedagogicznej salezjanów idea „wychowawca-ojciec”. Sam Ksiądz Bosko kreuje swój własny obraz ojca chłopców. Również tam Psychologia podkreśla w procesie wychowawczym wartość ojcostwa, które pełni rolę stymulowanie społecznego i moralnego rozwoju dziecka. Miłość matki mu nie wystarcza integralny rozwój podmiotu, musi być uzupełniony miłością ojca. Pomysł ojcostwo obecne jest także w Biblii, gdzie Bóg jest przedstawiony jako Ojciec. Katecheta, więc chce być autentycznym wychowawcą, nie może ignorować wartości ojcostwa. Jeśli rozumie to w konsekwentnie potrafi pomóc swoim podopiecznym zwłaszcza w ich socjalizacji religijny.