Formacja katechetów w Europie - Murawski, Roman (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
Tekst zawiera referat prof. R. Murawskiego, który odbył się na Kongresie „Equipe Européenne de catechèse”, która odbyła się w Fawley Court w Anglii, od 27 maja do 1 czerwca 1996. Kongres był poświęcony formacji katechetów w Europie. dostać pełnego spojrzenia na problem i ułatwienia pracy innym, dysponuje sekretariat Towarzystwa wysłał do członków Equipe pięć pytań: 1) Jakie są najważniejsze inicjatywy w formacji katechetów i osób odpowiedzialnych za katechezę w twoim kraju? Skąd oni pochodzą przygotowany? Czy są wyspecjalizowane ośrodki do ich szkolenia? 2) Jakie są trudności napotkanych w formacji katechetów? Jak postrzegasz związek między szkoleniem teoretycznym i ta praktyka? Jakie jest miejsce nauk humanistycznych w edukacji? Jak to się dzieje dostrzegał rolę świeckich katechetów? 3) Jak możesz opisać sytuację gospodarczą? Który są trudności? 4) Czy formacja seminarzystów i księży jest zadowalająca? 5) W czym Jak widzisz przyszłość, jaka „polityka” jest potrzebna w edukacji? Który obraz Czy Kościół powinien być promowany w perspektywie roku 2000? Autor dokonuje tu najpierw charakterystyki sytuacji formacyjnej katechetów w Europa w ogóle. Następnie przedstawiono analizę odpowiedzi na te pytania otrzymanych od 28 osób z 14 krajów.