Prywatne objawienia maryjne w świetle objawienia w Jezusie Chrystusie - Życiński, Wojciech (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
Artykuł porusza problem relacji między prywatnymi objawieniami maryjnymi a objawieniami w Jezusa Chrystusa i postawy Kościoła w tym zakresie. To jest temat, który być może budzi tak wiele entuzjazm, ile trudności. Zadaniem objawień prywatnych nie jest zmiana lub dodać coś do Ewangelii, ale w jej urzeczywistnieniu; w zwróceniu uwagi znaki czasu, które Kościół powinien dostrzegać i wykorzystywać do skuteczniejszej realizacji misji powierzonej jej przez Chrystusa. Nawet w przypadku potwierdzenia autentyczności objawienia Kościół nie zobowiązuje nikogo, z wyjątkiem tych, którzy go otrzymali, do wiary w orędzie co z niej wynika. Fakt objawień prywatnych pozostaje zatem zawsze kwestią otwartą, z wyjątkiem tego, komu zostały przyznane.