Wybrane psychologiczne teorie rozwoju moralnego człowieka - Buksik, Dariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
Postęp moralny człowieka polega na stopniowym odkrywaniu dobra jako czegoś uniwersalnego w zarówno życie osobiste, jak i towarzyskie. Polega ona na przechodzeniu od poziomów niższych do wyższych zgodnie z tzw następujące teorie psychologiczne: 1. teoria nauk społecznych 2. teoria psychoanalizy 3. teoria postępu moralnego neopsychoanalityków Eriksona i 4. Postępowo-kognitywna teoria Piageta i Kohlberga, przedstawiona w tym artykule. Wszystkie te teorie pokazują nam postęp od silnego uzależnienia i uległości na zewnątrz wpływów i niekończącej się wewnętrznej walki o przezwyciężenie kryzysów w celu osiągnięcia moralności autonomia.