Natura, rodzaje i skutki grzechu w De Cvitate Dei św. Augustyna - Lebiedź, Andrzej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
Artykuł A. Lebiedź SDB chce ukazać problem natury, płci i Konsekwencje grzechu w De civitate Dei św. Augustyna. Tam znajdujemy dość wyraźny obraz probierni teologii augustianów. Augustyna, w panoramie życia człowieka i życia świata, w kontekście idei dwóch narodów, pokazuje, czym jest grzech, zwłaszcza grzech oryginalny. Obraz grzechu, jaki wyłania się z lektury De civitate Dei, jest bardzo oryginalny, w co opisuje człowiek, który doświadczył niszczycielskiej siły grzechu we własnym życiu. Augustyn bardzo dobrze wie, co to znaczy powrócić do Boga dzięki łasce Chrystusa, a więc Jego przesłanie odnosi się również do nas dzisiaj.