Salezjanie polscy na misjach w Chinach i na Filipinach. Prehistoria - Szmidt, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
Artykuł ten, zatytułowany ^ „Działalność misyjna polskich salezjanów w Chinach w Filipinę”, w pierwszej części przywołuje prehistorię (sny Dùn-Bosco z Azji) i historię Misje salezjańskie w Chinach i na Filipinach. Dlaczego akurat te dwa kraje? Dlaczego salezjanie są wydaleni z dala od Chin przez komunistów w 1950 r. kontynuowali dzieło salezjańskie na Filipinach. Tam druga część przypomina polskich salezjanów, którzy pracowali w tych dwóch krajach, wyrażając swoją opinię małe biografie: sac. Teodor Wieczorek (1888-1957; w Chinach 1921-1957), rozdz. Franciszek Pyka (1891-1930; w Chinach 1924-1927), ks. Dr Jan Siara (1887-1937; w Chinach 1925-1932), co. styczeń Urban (1891-1953; w Chinach 1P26-1931), ks. Jan Buchta (1906-1972; w Chinach 1929-1954, a następnie po filipińsku), sac. Wiktor Spinek (1900-1978; w Chinach 1929-1932), sac. Władysława Wieczorka (1903-1942; w Chinach 1929-1932), co. Antoni Wróbel (*1908; w Chinach 1934-1938), ks Marian Mielczarek (1907-1951; w Chinach 1936-1951), o. Tomasz Szeliga (*1915; w Chinach 1936-1972), współ. Paweł Prokopowicz (1910-1983; w Chinach 1937-1957, na Filipinach 1957-1972), sac. Feliksa Głowicki (*1931; w Chinach 1957, a następnie na Filipinach), rozdz. Arkadiusz Mikucki (*1970, w filipiński 1993-1994). W trzeciej części przyjrzymy się zasługom polskich misjonarzy w Chiny i Filipiny: ks. Wieczorek przez 23 lata jako ekonom prowincji chińskiej, przez 3 lata dyrektor szkoły św. Ludwika i proboszcz parafii św. Antoniego w Hong przez 17 lat, budowniczy m.in seminarium, kościoła św. Antoniego w Hongkongu i innych domów salezjańskich. Don Siara był za Przez 3 lata był wikariuszem biskupa Makau w dystrykcie Heung Shan, następnie pierwszym dyrektorem seminarium W Hong Kongu. Don Buchta był pierwszym dyrektorem Yuet Wah w Makau, a następnie dyrektorem różnych Salezjanin pracuje na Filipinach, radny prowincjalny. Don Mielczarek, inteligentny prefekt w Makau a następnie w Hongkongu (w czasie wojny) był dyrektorem Instytutu św. Józefa w Szanghaju. Don Szeliga w czasie wojny pracował niestrudzenie i nieustraszenie w wikariacie Shiu Chow, gdzie pozostał do 1953 r. Następnie był administratorem w różnych domach salezjańskich w Hongkongu. .Teraz działa w Kanada. Co. Prokopowicz pracował w Chinach, a następnie na Filipinach w administracji i jako szef różnych robotników. Uczył Fingiese, znał hiszpański, chiński, telugu, rosyjski, włoski. A inteligentna i nieoceniona pomoc dyrektorów i prefektów dzieł salezjańskich. Don Głowicki pracował przez pewien czas w Chinach, a po święceniach kapłańskich na Filipinach jako dyrektor a następnie administrator w różnych domach salezjańskich Dzieło salezjańskie kwitnie na Filipinach. kielich misyjnej krwi i potu (marzenie Ks. Bosko) w Chinach nie jest jeszcze wypełnione wyd chińscy salezjanie z nadzieją czekają na dzień, w którym ponownie wkroczą do Chin kontynentalny.