Formowanie do wspólnoty z Bogiem w ruchu odnowy w Duchu Świętym jako realizacja powołania do nowej ewangelizacji - Sadowski, Ryszard F. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1996)
Współczesny świat, jak nigdy dotąd w historii chrześcijaństwa, odwraca się od Boga. Chrześcijanie zauważają również tendencję do przyjmowania fałszywych wartości z poszukiwaniem zgody na wszystko, co wymaga od nich sam Bóg. Proces sekularyzacji postępuje w niepokojącym tempie. On wchodzi także do narodów i społeczeństw, które do tej pory były głęboko chrześcijańskie, nie oszczędzając nawet rodzin. Dlatego rola Kościoła jest dziś bardzo ważna. Kościół musi zatrzymać ten proces chronić współczesną cywilizację przed niebezpieczeństwem degradacji moralnej, e duchowy. Idee te, zapowiedziane przede wszystkim przez papieża Jana Pawła II w orędziu na nowa ewangelizacja. Papież wzywa wszystkich synów i córki Kościoła do współpracy to trudne zadanie. Jedną z inicjatyw testowych, którą chce się wstawić w tym celu, jest ruch odnowy w Duchu Świętym. Tego wielkiego zaangażowania wymaga głęboka formacja chrześcijanina, który podejmie inicjatywę nowej ewangelizacji. Jeden z wielu elementów formacji duchowej, który udaje się przygotować do tego zobowiązanie, głębokie jest zjednoczenie wspólnoty z Bogiem.Formacja do najgłębszego zjednoczenia z Bogiem, w ruchu odnowy witaj Duchu Święty, tak przede wszystkim poprzez proces nawrócenia, dla rozwoju cnót teologalnych i pogłębienie modlitwy. Wydaje się, że ten Ruch jest zdolny, mimo wielu trudności, wypełnić te zobowiązania i aktywnie uczestniczyć w zobowiązaniach, które nas czekają cały Kościół.